Időpontfoglalás díjmentes online konzultációra ide kattintva!

A legtöbb ember túlzottan törekszik a tökéletességre, és ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezték, hajlamosak komoly önostorozásba kezdeni.

A legelterjedtebb hozzáállás: egyetlen hiba teljes kudarchoz vezet, én megmondtam.

Bizton állíthatom, hogy ez nem igaz. Senki sem tökéletes, sem én, sem te. Ha nem hagysz hibázási lehetőséget magadnak, egy apró kísértés az egész tervet felboríthatja. Hidd el, a változáshoz vezető út nem a tökéletesség hajszolása, sokkal inkább a megfelelő rutin kialakítása. Ennek hiányában egy rossz szokás akár még rosszabbá is válhat. Mondok egy példát. Éppen belekezdtél egy szigorú diétába, és meghívást kapsz a barátaidtól egy összejövetelre. Mindenki hamburgert, pizzát és egyéb magas kalóriatartalmú ételeket rendel, így végül te is beadod a derekad, és lemondasz a salátáról.

Mi történik ilyenkor?

Elkönyveled egy kis hibaként és rögtön visszatérsz a diétádhoz? Általában nem ez történik. Ilyenkor az ember hajlamos azt gondolni, hogy ha már hibáztam, akkor vége, minden elveszett – így valójában ez a furcsa gondolat az, ami tönkreteszi az egész elhatározást. Az akaraterő ugyanúgy viselkedik, mint az izom. Nincs rajta ki-be kapcsoló gomb, és csak folyamatos használattal tudjuk fejleszteni. Minden, amihez az akaraterődre van szükséged, gyengíti a döntéseidre vonatkozó hatékonyságot, és növeli az esélyt arra, hogy egy következő próbálkozásnál elbukjál. ( Everything you do that requires willpower weakens your resolve and your power of decision and increases the chances that your willpower will break down the next time you try to use it.)

Az én tanácsom az előbbi elkerülésére az, hogy oszd fel apró cselekvésekre a szokásaidat. Így egyszerre sokkal kevesebbet fogsz használni az akaraterődből. Maga az ötlet az, hogy olyan apró módszereket tudjunk létrehozni, amelyek érzelmi lendületet adnak, amik segítenek megelőzni azokat a látványos kudarcokat, amelyek gyakran előfordulnak drasztikus, drámai döntések meghozatalakor.

Ha maradunk a diétás példánknál, amit megtehetsz, az az, hogy a következő mondjuk 4 napban elkerülöd a gyorséttermeket. Amint ez sikerült, jöhet a következő apró változtatás. Például a következő 4 napban kevesebb gyors felszívódású szénhidrátot eszel. A legfontosabb tanácsom tehát az, hogy kerüld a „mindent vagy semmit” típusú hozzáállást. A minimálisra csökkentés a lényeg, nem az elkerülés. Saját példát említve, ha mondjuk szeretném csökkenteni a sorozatok nézésére fordított időmet, akkor ahelyett, hogy eldöntöm, hogy egyáltalán nem nézek sorozatot, inkább arra fókuszálok, hogy hetente mondjuk csak 2 napon nézzem őket. Ezáltal megnyugszik picit a lelkem, hogy bár nem vagyok tökéletes mégis tettem lépéseket a célom felé, és csökkenteni tudtam a sorozatokra fordított időmet. Ez az a fajta attitűd, amivel sikeresen meg tudod törni a rossz szokásaidat.

Fontos, hogy saját magad legjobb barátja és mentora legyél.