Időpontfoglalás díjmentes online konzultációra ide kattintva!

Mely édesítőszerek törik meg a böjtöt?

A böjtölés különösen nehéz lehet az édesszájúak számára, ezért összegyűjtöttem Nektek az édesítőszerek hatásait az egészséges metabolizmus/zsírégetés, az autofágia, azaz a hosszabb élettartam és a bél pihentetése szempontjából.

Sajnos az a rossz hírem van, hogy aki a legtöbbet szeretné kihozni a böjtöléssel töltött óráiból, annak még a zero kalóriát tartalmazó édesítőszereket is jobb elkerülnie.

Megpróbálom eloszlatni az egyik meglehetősen nagy tévhitet, miszerint az ételnek nem szabad kalóriát tartalmaznia a böjt megszegéséhez. Sőt ez fordítva is igaz, csak azért, mert van kalóriatartalma, még nem azt jelenti, hogy elfogyasztásával megszegjük a böjtöt. Tudom, hogy ez most egy pici magyarázatra szorul, úgyhogy figyeljetek! A kalória csak egy összetevő a sok közül, ami eldönti, hogy a böjt megszakad-e.

A válaszhoz az alábbi kérdésekre kell tudnunk a választ:

  • Megemelkedik a glükóz/inzulin a szervezetünkben?
  • Aktiválja az emésztőrendszert?
  • Olyan sejtosztódási folyamatokat indít be, amelyek leállítják az autofágiát?

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk, bontsuk szét az édesítőszereket alkategóriákra.

Vannak az energiát adó édesítőszerek, mint például az asztali cukor (szaharóz), a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, a méz és a cukoralkoholok. A cukoralkoholok általában fele annyi kalóriát tartalmaznak, mint a normál cukor és általában 25-100% -kal édesebbek. Ez alól egy kivétel van az erytritol, amely mindössze 0.2 kalóriát tartalmaz grammonként, így 95%-kal kevesebb a kalóriatartalma, mint az asztali cukornak, tehát technikailag nem tekinthető energiát adó édesítőszernek.

Az energiát nem adó tehát nem tápláló édesítőszerek, olyan édes anyagok, amelyek minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát. Legtöbbjük „nagy intenzitású” édesítőszernek számít, mivel grammonként 100-20 000-szer édesebbek lehetnek, mint a normál cukrok. Ide soroljuk a szacharint, a szuklarózt az  aszpartamot is.

Az eritrit mellett van egy másik, nem tápláló édesítőszer is, amely nem tartozik bele a „nagy intenzitású” kategóriába, ez egy viszonylag új édesítőszer, az allulóz.

Az eritrithez hasonlóan az allulóz is kis mennyiségben megtalálható a természetben, és csak körülbelül 70%-ban olyan édes, mint a normál cukor.

Természetes édesítőszerek

A természetes édesítőszerek a természetből származó cukrok és cukorhelyettesítők nem laboratóriumban jönnek létre. Az alacsonyabb kalóriatartalmú ételekben használt leggyakoribb természetes cukorhelyettesítők a Stevia és a szerzetesek körtéje.

Stevia

A stevia önmagában valóban hozzájárulhat a magasabb vércukor- és inzulinszinthez de nem gátolja a ketózist vagy a zsírégetést, így valószínűleg nem töri meg a böjtöt a zsírvesztés és az anyagcsere egészségének szempontjából.

Kutatások szerint a stevia és a szerzetesek körtéje nevű gyümölcs egyaránt javítja a glikémiás kontrollt és az inzulinérzékenységet. A 2-es típusú cukorbetegeknél, akik egy standard amerikai, magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztottak, 1 gramm stevia valójában 18%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet, de egy másik, 2-es típusú cukorbetegekkel végzett 16 hetes humán kísérletben 1 gramm stevia nem volt hatással a vércukorszintre vagy a testsúlyra, és nem volt hatása  az inzulinérzékenységre sem.

A stevia állítólag nem emésztődik és nem szívódik fel a gyomor-bél traktusban. Ehelyett áthalad a bélrendszeren, és a vastagbélben élő baktériumok lebontják. Tehát a stevia nem stimulálja a bélrendszert, így alkalmas a bélrendszer pihentetésére böjtölés alatt is. A stevia nulla klaória- és fehérjementes, így valószínűleg nincs hatással az autofágiára, ami azt jelenti, hogy készen áll a stevia használatára, ha a hosszú élettartam érdekében koplal.