Időpontfoglalás díjmentes online konzultációra ide kattintva!

A self-talk (belső monológ) fontossága

Ha megváltoztatod a magadról alkotott képedet, ha megváltoztatod az önmagadhoz intézett belső monológjaidat, azzal megváltoztatod az idegi kapcsolatokat is a fejedben, tehát összességében megváltoztatod önmagad.

Nagyon fontos, hogy ne a probléma tüneteire fókuszálj, hanem magára a problémára. Ha csak a tünetekre fókuszálsz, elképzelhető, hogy kárt okozol az önértékelésedben, és rossz irányba változol. Ha megváltoztatod az önmagadhoz intézett monológjaidat, a régi negatív program lecserélhető. Önmagadhoz intézett pozitív párbeszéddel új idegi kapcsolatokat hozhatsz létre, amivel létrejön maga a változás is.

Az agyad irányításában Te vagy a legfontosabb szereplő. Abban, hogy olyan hálózatokat alakíts ki az idegsejtjeid között, amik elősegítik az életcéljaid megvalósítását.

Neked is van olyan gondolatod, amin szívesen változtatnál? Nem kell megijedni, mindjárt adok pár tippet, hogyan tudod lecserélni a negatív gondolatokat, és hogyan tudod megváltoztatni, formálni az idegi kapcsolatrendszeredet.

 

Kezdd ezzel a két lépéssel:

 1. Figyeld meg, miket mondasz magadnak, milyen gondolatokkal indítod a reggeledet. Hallgasd meg, mikre gondolsz, miket mondasz magadnak, amikor egyedül vagy, és miket mondasz akkor, amikor a barátaiddal vagy. Jegyezd fel ezeket a gondolatokat, és figyeld meg, milyen negatív gondolatokat fogalmazol meg magadról. Ez a folyamat arra lesz jó, hogy meglátod, milyen programokat kell lecserélned. Figyeld meg, mások hogyan beszélnek magukról. Általában, akiknél jól működik az önmagukhoz intézett párbeszéd, jól működik az élet többi területe is.
 2. Te vagy a főszerkesztő! Legyen akármilyen erős is egy program az agyadban, van hatalmad ahhoz, hogy megváltoztasd! Bármikor, amikor azt gondolod, hogy ezt a gondolatsort nem kéne megerősíteni, állj le! Írd át, keretezd újra, és helyettesítsd be! Ha nem akarod, hogy az agyad végig azt hallgassa, hogy mit nem akarsz, mondd ki azt, amit viszont nagyon szeretnél. Például egy bonyolult feladatnál nem arra fókuszálsz, hogy milyen bonyolult, hanem azt mondogatod magadnak, hogy: Meg tudom csinálni! Azzal, hogy pozitív megközelítést alkalmazol, még nem fogsz magadnak hazudni!

Ezek a mondatok azok, amik újrahuzalozzák az agyadat. Ez akkor is így van, ha kezdetben furcsának tűnik ez a fajta megközelítés. Az agyad megjegyzi, és aszerint cselekszik, amit folyamatosan hall tőled. Ez lesz az új valóság, amit valójában te kreálsz magadnak. Minden viselkedés szokás, és minden szokás egy program.

Ezek a programok idővel átformálják a gondolkodásmódodat, segítenek pozitív irányba terelni a személyiségedet.

Van választásod! Írd le, képzeld el, mielőtt lefekszel, ismételd el párszor, és reggel jusson eszedbe, hogy úgy döntöttél, ma optimistán állsz a feladatokhoz, pozitívan közelíted meg a problémákat.

 

Újrahozalozásra fel!

Itt van pár tipp, ami segíthet a pozitív hozzáállás kialakításában:

 • Optimizmus – Egyértelmű és tagadhatatlan kapcsolat van az optimizmusunk és a jólétünk között. Az elme megváltoztatja a testünket, és test változása formálja az elménket. Gondolkodj pozitívan!
 • Harmónia, kedvesség – Légy kedves!
 • Fókuszáltság, eltökéltség – Fókuszálj a céljaidra!
 • Másoknak való segítségnyújtás – Szinte minden siker alapja, nagyon fontos összetevő. Segíts másokon!
 • Hála – Minden nap találhatunk olyan dolgokat az életünkben, amikért hálásak lehetünk. Ha ezeket leírod, máris jobban fogod magad érzni. Légy hálás!
 • Köszönet – Mondj köszönetet! Nem kerül sokba, de a fogadó félnek nagyon sokat számít!
 • Türelem – Légy türelmes!
 • Egészség – Kerüld el a rossz-stresszt, szélesítsd a látásmódodat, keress hosszú távú célokat. Mozogj sokat!
 • Siker – Mindenki sikerre született, ez legyen az alaphozzáállás!

 

Kulcsfontosságú gondolatok:

Legyen szó pozitív vagy negatív gondolatokról, az agyunk a saját gondolatainkat, az önmagunkhoz intézett párbeszédeinket hallja a legtöbbet. Ezek azok a gondolatok, amik végül sikerre vagy bukásra vezetnek bennünket. A megfelelő párbeszéd felépíti az agyad számára azokat a programokat, amiket követnie kell a siker eléréséhez.

 

Hogyan használj pozitív kommunikációt magadban az elméd újraprogramozásához?

 

Első lépés:

 • Monitorozd magad!
 • Hallgasd meg saját belső monológjaidat
 • Figyeld meg, mik az első gondolataid felkelés után
 • Jegyezd fel, hogy napközben és a nap végén miket mondogatsz magadnak
 • Figyeld meg a különbséget a gondolataidban, amikor egyedül vagy amikor barátok között.

 

Második lépés:

 • Amikor észreveszed, hogy olyan dolgokra gondolsz, amit nem szeretnél megerősíteni az elmédben, azonnal állj meg
 • Ne gondold végig, ne mondd végig – helyettesítsd be a számodra megfelelő gondolatsort, és keretezd újra a monológod. Ezzel az apró trükkel felülírod a már meglévő programot.
 • Minden viselkedés szokás, és minden szokás egy program az agyad számára.

A döntés a te kezedben van!